Muziejuje pristatyta E. Gudo knyga „Mėlynas kraujas“

Vytauto Didžiojo karo muziejuje kovo 22 d. buvo pristatyta istoriko Eimanto Gudo knyga apie garsiausias LDK gimines „Mėlynas kraujas. Įtakingiausios Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės giminės“ (leidykla Alma Littera). Susitikimo metu knygos autorius aptarė knygoje tyrinėjamų 5 svarbiausių Lietuvos Didžiosios kunigaikštystės giminių palikimą, o su klausytojais savo įžvalgomis pasidalino ir karo istorikas prof. Valdas Rakutis. Renginio metu buvo galima įsigyti šią knygą ir gauti rašytojo autografą.

Apie knygą:

Radvilos, Chodkevičiai, Sapiegos, Pacai, Tiškevičiai – penkios įtakingiausios Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės giminės, šimtmečius tarnavusios Lietuvos didiesiems kunigaikščiams, Lenkijos karaliams, kūrusios sąjungas ir rezgusios intrigas, konkuravusios tarpusavyje. Šios giminės apsukriai valdė valstybę, užėmė aukščiausias karo vadų, diplomatų ir administratorių pozicijas.

Kuriam Radvilai laiškus Prancūzijos karalius Liudvikas XIII pradėdavo kreipiniu „pusbroli“? Kuris Lietuvos ir Lenkijos valdovas suėdė Pacų giminę? Kodėl tarpukario Lietuvai nereikėjo Tiškevičių ir kitų aristokratų? – tokie ir panašūs klausimai analizuojami E. Gudo knygoje. Autorius knygoje detaliai perteikia šių didžiausią galią turėjusių giminių istorijas, analizuoja jų klestėjimo, pakilimo ir nuopuolio laikotarpius.