1918–1940 m. Lietuvos kariuomenės ir šaulių sąjungos sporto prizai ir dovanos

Sportas visada vaidino svarbų vaidmenį Lietuvos kariuomenės ir Šaulių sąjungos gyvenime. Stiprus, ištvermingas, fiziškai aktyvus karys ar šaulys buvo idealizuojamas, propaguojamas. Be sporto varžybų neapsieidavo nei viena dalinio, pulko šventė, šaulių metinės šventės. Prie Šaulių sąjungos būrėsi komandos, kūrėsi sporto klubai, Lietuvos karininkai taip pat aktyviai įsitraukė į sportinį judėjimą, tapo kai kurių sporto šakų pradininkais ir lyderiais, kaip antai, Steponas Darius supažindino Lietuvos visuomenę su krepšiniu, ledo rituliu, o žirgų jojimo sporte neprilygstami buvo karininkai – mjr. Andriūnas, Ugianskas, kpt. J. Kutka, vyr. ltn. V. Zarauskas.

Tradiciškai sporto varžybų nugalėtojai buvo skatinami ir apdovanojami įvairiausiomis praktiškomis bei suvenyrinėmis dovanomis: taurėmis, laikrodžiais, dekoratyviniais dirbiniais.

Šiuo metu muziejaus Istorinių daiktų rinkinyje yra saugoma daugiau nei 150 tarpukario Lietuvos kariuomenės ir visuomeninių organizacijų prizų bei atminimo dovanų. Didžiąją (145 vnt.) kolekcijos dalį sudaro 1940 m. rugpjūtį į muziejų perduotos tuo metu likviduojamos Lietuvos kariuomenės ir Šaulių sąjungos relikvijos.

Kataloge pristatomi 129 Lietuvos kariuomenės ir LŠS iškovoti sporto prizai ir atminimo dovanos. Tai taurės, bokalai, plaketės, pagaminti iš paprastų ir tauriųjų metalų, skulptūros, dekoratyvinės lėkštės ir laikrodžiai, dirbiniai iš medžio, keramikos bei rago.

Išskirtinę vietą kolekcijoje užima Lietuvos šaulių sąjungai jubiliejinių metinių švenčių progomis padovanotos užsienio valstybių visuomeninių organizacijų – Latvijos aizsargų, Estijos kaitselidų, Suomijos ir Švedijos sukarintų organizacijų dovanos. Tai aukšto meninio lygio sidabriniai dirbiniai, dekoruoti gintaru, emaliu, puošti lietuviška ir tų valstybių simbolika.

Norėtųsi paminėti dar vieną unikalų prizą – tai prezidento Antano Smetonos įteiktas trofėjus Lietuvos kavalerijai. Skulptūra „Glorija“, sukurta žymaus prancūzų skulptoriaus, moderno stiliaus pradininko Luiso Ogiusto Moro (Louis August Moreau). Skulptūra sovietmečiu buvo labai apgadinta: nupjautos rankos, stilizuotos draperinės juostos fragmentai, lentelė su pavadinimu. Laimei, kai kurios detalės buvo išsaugotos, todėl skulptūrą bus galima restauruoti.

Katalogą rasite čia